Як повернути працівників на робочі місця після карантину: зразки документів

Автор
керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Стаття допоможе повернути працівників до закладу після дистанційної роботи, простою чи відпусток

Карантин не може тривати вічно. Уряд поступово пом’якшуватиме карантин, зніматиме обмеження. Як припинити дистанційну роботу чи простій та повернути працівників на роботу? Можливо, частині працівників дозволите й надалі працювати вдома. Як це оформити?

Чи можна перервати відпустку без збереження зарплати, що надавали на час карантину? Ця стаття не лише відповість на нагальні запитання, а й допоможе вивести працівників із карантину.

Конкурс на посаду директора: роз’яснення МОН

Дистанційна робота

Змоделюємо ситуацію. Карантин закінчився. КМУ та органи місцевого самоврядування зняли обмеження. Громадський транспорт запрацював. Час припинити дистанційну роботу.

Визначте дату повернення працівників до закладу. Подумайте, чи всі працівники припиняють дистанційну роботу. Підготуйте проєкт наказу.

Усі працівники повертаються в заклад. Звісно, дати в нашому наказі умовні. Це підказка, щоб зорієнтувати в строках.

Частина працівників працюватиме дистанційно й після карантину.

КЗпП дозволяє встановити режим дистанційної роботи наказом керівника лише на час загрози поширення епідемії, пандемії та/або на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру.

У нормальних умовах із працівником, що працюватиме дистанційно, укладають письмовий трудовий договір. Тому з працівниками, що працюватимуть дистанційно після карантину, укладіть письмові трудові договори. У письмовому договорі вкажіть, що укладаєте його з працівником, що працює з (вкажіть дату початку трудових відносин), та застосовуєте, наприклад з 25.05.2020.

Простій

Коли ви готували наказ про оголошення простою на час карантину, ще не знали, скільки триватиме карантин. Тож у наказі не вказували кінцевої дати простою.

Змоделюємо ситуацію. Уряд ухвалив постанову про припинення або пом’якшення карантину. Закладам освіти дозволили працювати у звичайному режимі та приймати відвідувачів. Саме час припинити простій.

Визначте дату припинення простою та підготуйте проєкт наказу.

Відпустки

Щорічні чи соціальні відпустки. Працівники, які перебувають у цих відпустках, вийдуть на роботу, коли відпустки закінчаться.

Роботодавець може відкликати працівника зі щорічної відпустки лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

Закон про відпустки не містить такої підстави для відкликання зі щорічної відпустки, як закінчення карантину. Тож якщо карантин закінчився, роботодавець не має права відкликати працівників зі щорічної відпустки. Утім, якщо через перебування працівника у щорічній відпустці виникне загроза простою інших працівників, підготуйте наказ про відкликання його зі щорічної відпустки. В наказі посилайтеся на частину 3 статті 12 Закону про відпустки.

Закон про відпустки не передбачає також випадків, коли працівника можна відкликати із соціальної відпустки, зокрема, з додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

Відпустка без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину. Працівник може написати заяву про припинення або переривання такої відпустки, коли карантин закінчився.

Зразок заяви працівника:
У зв’язку з закінченням карантину прошу перервати з 01.06.2020 відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на час карантину.

Якщо відпустку без збереження зарплати перериваєте для кількох працівників, підготуйте один зведений наказ після того, як усі працівники нададуть заяви. Таку можливість передбачає пункт 7 глави 9 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5.

Перший робочий день після карантину: як організувати

Зауваги насамкінець

За потреби коригуйте режим роботи матусь, діти яких — дошкільнята. Варіанти: дистанційна робота, можливо, з неповним робочим часом; дистанційна робота кілька днів на тиждень; гнучкий режим.

Більше зразків шукайте у статті журналу «Практика управління закладом освіти



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді