Створюємо писанкове дерево

Замислюєтеся над тим, яку цікаву художню працю запропонувати дошкільникам напередодні Великодня? Можна провести дистанційний майстер-клас та спробувати виготовити унікальну композицію в нетрадиційній техніці — писанкове дерево, крона якого відтворюватиме державні кордони України

Ігри-знайомства для дітей

Великдень: заняття з дітьми

На місці відповідного регіону розміщуйте писанки з характерними для цієї місцевості орнаментами, а відтак порівнюйте їх. Заняття на Великдень можете провести з дітьми серезньої груми, школярами та під час позашкільних заходів. 

Створюємо писанкове деревоНапередодні проведіть для дошкільників майстер-клас зі створення писанки.

Матеріали для композиції

Матеріали для великодньої композиції

До створення писанкового дерева залучайте вихованців старших груп. Під час такої діяльності дошкільники поглиблять знання про рідну країну загалом та такий її національний феномен, як писанка. Також розшириться кругозір дітей, а сам процес праці сприятиме розвитку дрібної моторики рук.

Для дітей молодшої та середньої груп

Розпочати слід із вирізання з картону основи-кільця. Для малювання кільця можна використати циркуль або обвести на папері два блюдця різного розміру.

Писанкове дерево | майстер-клас для дітей Писанкове дерево | майстер-клас для дітей

Клубок ниток яскравого кольору пропускаємо через середину кільця і щільно обмотуємо його по всій окружності. Відрізавши нитку від клубка ховаємо її між сусідніми нитками. Для міцності кінчик нитки можна примастити клеєм.

Писанкове дерево | майстер-клас для дітей 

Кольоровими олівцями на аркуші формату А4 створюємо ескіз дерева, крона якого має форму території України. Переносимо ескіз у збільшеному масштабі на ватману.

Контур крони дерева обклеюємо ниткою зеленого кольору. Робимо це кілька разів, аби контур був об’ємнішим. Можна використати нитки двох відтінків зеленого кольору.

Виготовивши потрібну кількість різноколірних кіл різного розміру, клеїмо їх всередині крони дерева.

Стовбур дерева створюємо за допомогою коричневої нитки, яку наклеюємо змійкою, звужуючи ширину стовбура догори. У такий самий спосіб робимо гілки. Можна викладати нитку у формі завитків, закручуючи її від центра до зовнішніх сторін завитка. На широкій частині стовбура приклеюємо нитки зеленого кольору у формі кругів меншого розміру.

Писанкове дерево | майстер-клас для дітей

Наступний етап — розміщення на дереві традиційних писанок, які прив’язуємо на приклеєні кольорові кола. Попередньо писанки необхідно помістити на стрічки чи ниточки, аби було зручно зафіксувати їх зверху і знизу обраного кола. Можна також прикрасити дерево створеними птахами з тканини чи ниток.

Писанкове дерево | майстер-клас для дітей

Низ отриманої картини пропонуємо прикрасити декоративною сіткою зеленого кольору, яка імітуватиме траву. Таку саму сітку можна використовувати, аби окреслити крону дерева.

Створюємо писанкове дерево

Найголовніше — щоб процес виготовлення такого наочного посібника приніс вам і вашим вихованцям задоволення та створив атмосферу наближення світлого свята Великодня! Для релаксації пропонуємо увімкнути під час роботи спокійну музику.

Тетяна Зубченко,
вихователь дошкільного навчального закладу № 256, Київ

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді