У МОН опублікували звіт щодо травматизму в закладах освіти

МОН оприлюднило звіт про стан травматизму учнів і вчителів під час освітнього процесу

Рівень травматизму в закладах освіти

Підтримка особистісного здоров'я: акценти

У 2023 році зафіксували:

  • 3 879 нещасних випадків серед учнів під час освітнього процесу (9 зі смертельними наслідками);
  • 395 нещасних випадків невиробничого травматизму учнів зі смертельними наслідками (ДТП, утоплення, навмисне самоушкодження тощо).

Такі дані зазначили в звіті Міністерства освіти і науки України «Про стан травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за 2023 рік».

Відповідно до документу МОН, на динаміку отримання травм учнями здебільшого вплинули зовнішні причини. Таким чином із переходом закладів освіти на дистанційний режим роботи через війну в країні кількість травм значно зменшилася. Проте з поверненням в офлайн у більшості регіонів за 2023 рік спостерігається значне збільшення нещасних випадків.

Найбільшу кількість нещасних випадків серед учнів у 2023 році зареєстрували в:

  • Житомирській області — 331 випадок;
  • Рівненській області — 313 випадки;
  • Вінницькій області — 277 випадків;
  • Закарпатській області — 271 випадок;
  • Черкаській області — 233 випадки.

Як повідомляють у відомстві, протягом 2019 — 2023 років 73% всіх травм у закладах освіти діти отримали під час перерв, занять із фізкультури та рухливих ігор.

Зокрема, у 2023 році сталося 139 нещасних випадків серед освітян. Із них 8 — зі смертельними наслідками, а 7 — із тяжкими (у тому числі з можливою інвалідністю).

Згідно з даними МОН, основна причина виробничого травматизму — людський фактор. Насамперед це недоліки й упущення в організації охорони праці з боку керівництва закладів освіти, а також нехтування освітянами особистою безпекою.

Окрім того, в освітньому відомстві наголосили, що застраховані особи, потерпілі внаслідок нещасного випадку на роботі, члени їх сімей, а також страхувальники мають звертатися з усіх питань до органів Пенсійного фонду України.

На думку фахівців МОН, покращення ситуації можливе в разі комплексного підходу до проблеми профілактики травматизму на всіх рівнях та має включати як внесення змін у законодавчі та нормативно-правові акти, так і переосмислення ставлення учнів та освітян до особистої безпеки.

Детальніше ознайомитися з матеріалами звіту можна в прикріпленому документі. 

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10106

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді