У МОН презентували результати аналітичного етапу розроблення реформи профільної середньої освіти

Підбито підсумки аналітичного етапу розроблення Стратегії реформи профільної середньої освіти

Розроблення реформи профільної середньої освіти

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

Нині в Україні триває робота над розробленням Стратегії реформи профільної середньої освіти. 9 квітня відбулося обговорення результатів першого, аналітичного, етапу, під час якого досліджували передумови впровадження реформи.

Ініціаторами події стали Міністерство освіти і науки України й експертна підтримка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Насамперед упровадження реформи профільної середньої освіти передбачає: 

  • створення мережі закладів профільної середньої освіти, 
  • оновлення освітньої інфраструктури, 
  • розроблення нового сучасного змісту освіти, 
  • запровадження нової моделі організації освітнього процесу для посилення кадрового потенціалу.

Протягом 8 місяців понад 400 освітніх експертів працювали над аналітичним етапом розроблення Стратегії реформи профільної середньої освіти. 

Під час заходу було презентовано наступні результати:

  • комплексне дослідження передумов розвитку профільної середньої освіти в Україні, яке охоплює питання кадрового потенціалу, змісту та якості освіти, фінансування й освітньої інфраструктури;
  • прогнозне оцінювання чисельності та статево-вікової структури населення;
  • підходи до формування перспективної мережі академічних ліцеїв і професійних коледжів.

У другій частині події учасники працювали над формуванням візії профільної середньої освіти та стратегічних цілей реформи.

Одним із спікерів заходу став заступник міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній, який у своєму виступі розповів про проблеми профільної освіти та основні завдання реформи. 

«Для мене головні проблеми у профільній середній освіті, зокрема у ЗЗСО, — це відсутність вибору у старшокласників. Якщо є вибір, дитина вчиться брати на себе відповідальність. Іншою, не менш важливою, проблемою в сучасній освіті є нерівність між сільськими і міськими учнями, яку ми маємо подолати», — зауважив заступник очільника МОН. 

Зокрема він акцентував, що у 2029-2030 навчальному році в Україні розпочнеться етап, коли зі шкіл учнів випускатиметься більше, ніж вступатиме в академічні ліцеї. Через демографічну кризу відбуватиметься зменшення кількості учнів, тож нині в міністерстві особливу увагу надають плануванню мережі закладів освіти в сільській місцевості.

Як зазначив партнер компанії CIVITTA Дмитро Ливч, нині в 4-6 класах навчаються 1,2 млн осіб. Саме ці діти у 2027-2030 рр. будуть учитися в ліцеях академічного чи професійного спрямування. Проте з огляду на теперішню демографічну ситуацію, кількість учнів у профільній середній освіті буде скорочуватися, починаючи з 2030 року, і це важливо врахувати під час планування мережі ліцеїв профільної середньої освіти.

Щодо наступного етапу розроблення Стратегії впровадження реформи профільної середньої освіти, то він розпочнеться з громадських обговорень у регіонах України. На заходах, які відбудуться протягом наступних двох місяців, заплановано презентувати результати аналітичного етапу розроблення Стратегії, демографічного прогнозу та варіантів політик упровадження реформи.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10165

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді