Як налагодити контакт із дитиною від року до трьох

Дізнайтеся, на що варто звернути увагу батьків, щоб використати усі потенційні можливості раннього віку дітей.

Реалізувати всі можливості малюка у перші три роки життя мають насамперед батьки. Утім, у нашій країні не вчать бути батьками, а тому мами й тати часто вдаються до крайностей у вихованні. Одні дбають лише про фізичний розвиток і здоров’я свого малюка, інші — вчать однорічну дитину англійської, цифр і букв. Тож на що варто звернути увагу батьків, щоб використати усі потенційні можливості раннього віку?

Вік від року до трьох — важливий період у житті дитини. В один рік малюк ледве-ледве починає ходити і знає 2—10 слів, із яких не всі чітко, зрозуміло промовляє. Дитина віком три роки — повноцінна людина, яка вміє бігати-стрибати-ходити-вмиватися-одягатися, говорить повними реченнями, володіє зачатками рефлексії, здатна досягати бажаного. Із трирічною дитиною можна домовлятися й цікаво спілкуватися, бо вона вже має свою думку, поступово формує власні уявлення про високі філософські матерії.

Як осучаснити свято в дитячому садку

Час змін

Тільки-но уявіть: минуло лише 24 місяці, а який якісний стрибок розвитку дитини відбувся! Навіть підлітковий вік не зрівняється з періодом від року до трьох швидкістю, складністю і значущістю змін. Зважаючи на цю інформацію, треба усвідомити два важливі висновки:

  • не вчіть «рибку» плавати! Зміни відбудуться самі, хочете ви цього чи ні. Завдання батьків — забезпечити «рибці» достатньо просторий і теплий басейн, бо в банці плавати не зручно;
  • що більше змін і що швидші вони, то складніше дитина переживає їх. А тому намагання батьків швидко сформувати у малюка якомога більше нових навичок та вмінь може обернутися кризовими проявами у поведінці дитини. Пам’ятайте, у період від року до трьох дитина характерно і значуще змінюється. Як і будь-які зміни такого рівня, вони складні для всіх — і для дорослих, і для малюка.

Тож як створити комфортні умови для розвитку дитини у період від року до трьох? Як максимально розкрити й реалізувати всі можливості цього віку? Відповіді — далі.

Час руху

Діти в цьому віці увесь час рухаються, усе мацають і переставляють із місця на місце, постійно крутяться і вертяться… і це нормально! Організм дитини «знає», що наразі треба розвивати велику моторику, й інстинктивно це робить.

Якщо дитина віком від року до трьох постійно сидить мов укопана і слухняно викладає кубики за розміром, то або ви виховуєте унікального флегматика, або це тривожний сигнал, що свідчить про порушення розвитку.
 

Щоб задовольнити потребу дитини в русі, залучайте її до занять спортом, до активних рухів під музику, танців тощо. Щоб підсилити інтерес до цих занять, застосовуйте яскравий реквізит, як-от стрічки, мʼячики, мʼякі іграшки тощо. Активні ігри зазвичай сприяють жвавій комункації в компанії однолітків, добре розвивають ще й уміння орієнтуватися в просторі.

Форми роботи з батьками дітей раннього віку 

Час мовлення

Дитина самостійно вивчить рідну мову. Однак саме від вас залежить, наскільки багатим і різноманітним буде її словниковий запас, наскільки легко вона користуватиметься синонімами й метафорами, скільки різних способів, щоб виражати емоції і бажання, знатиме. Щоб розвивати мовлення дитини, озвучуйте буквально все, що ви робите й бачите. Говоріть чітко, не сюсюкайте: «Я зараз співатиму пісню. Ти любиш співати? Якщо хочеш, можеш мені акомпанувати — я співатиму мелодію, а ти можеш плескати в долоні. У нас вийде дуже гарний дует» — і так безкінечно.

Наприклад: «Дивись, це гітара! А це — піаніно. А де гітара? Ось гітара! Вона має струни». Говоріть про музичні інструменти, про дерева, тварин, свій настрій, втому тощо. Пам’ятайте, батьки дітей віком від року до трьох — не мають права мовчати.

Читайте вірші та казки. Звісно, вам може набриднути 50 разів переповідати історію про Курочку Рябу чи неслухняного Колобка. Коли дитина наполягає на повній версії казки і не погоджується на жодний монтаж — у такий спосіб вона перевіряє, чи правильно вона пам’ятає казку і упевнюється у своїх можливостях. Тобто розповідаючи казку вчергове, ви сприяєте її розвитку. Хіба не цього ви бажаєте?

Зараз дитина переживає один із найпрекрасніших і водночас найскладніших періодів у житті. Пройдіть його разом, даруйте дитині своє тепло та увагу!

 
Джерело: стаття журналу «Музичний керівник» та

за матеріалами Суламіф Вольфсон, лікаря-педіатра

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді