Для шкільних їдалень України презентували збірник страв

Команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка презентувала кулінарний збірник для шкільних їдалень

Збірник страв для шкільних їдалень

Відвідування ЗДО без організації харчування: як оформити

У межах розвитку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Збірник містить рецепти понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася в Києві у школі №281 за участю першої леді України Олена Зеленська, міністра освіти і науки Оксен Лісовий, міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, шеф-кухаря Євгена Клопотенко та інших. Цей крок є продовженням реформи шкільного харчування, яка була ініційована раніше.

Перший збірник страв для шкільних їдалень було опубліковано в 2022 році. Він став одним із перших кроків до реформи шкільного харчування. Нині команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України.

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися здорово — це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з-понад 600 варіантів», — розповів автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко.

Важливо, що усі страви із збірника відповідають вимогам постанови Кабінету міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». 

У збірнику розміщено 14 розділів і 621 рецептуру. Серед різноманіття страв є і традиційні українські, і популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подання та оформлення.

«Окремий фокус уваги в межах реформи — це підготовка кухарів. Нещодавно саме затвердили професійний стандарт «Кухар закладу освіти». Крім того, за підтримки партнерів створили кулінарні хаби для підготовки та підвищення кваліфікації кухарів. Минулого року в дев’яти областях України розпочали роботу 11 таких хабів, ще пʼять — відкрили вже цьогоріч. І стільки ж запрацюють до кінця весни», — зауважив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Окрім того, у збірнику враховані актуальні потреби дітей у харчуванні — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці зазначено наявні алергени.

«Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — акцентував міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Друковані примірники збірника будуть безкоштовно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. 

Онлайн-версію збірника опубліковано у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food за посиланням.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді