Як організувати освітній процес для учнів, якщо неможливо утворити клас

869
Автор
заступник директора департаменту — начальник управління роботи із закладами загальної середньої та дошкільної освіти департаменту інституційного аудиту Державної служби якості освіти України

Запитання

У 2023/2024 навчальному році у 1-й клас зараховано чотири учні. За якою формою організувати освітній процес і скільки виділяти навчальних годин?

Відповідь

Коли уроки у початкових класах передавати спеціалістам

Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше п’яти учнів. Це визначає частина друга статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Якщо кількість учнів не дозволяє утворити клас, учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших форм здобуття повної загальної середньої освіти, крім очної, або в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

Інша форма — це, зазвичай, індивідуальна (екстернат, сімейна (домашня) або педагогічний патронаж). Педагогічний патронаж може бути організовано для осіб, які здобувають початкову, базову середню освіту і проживають у селах і селищах.

Кількість навчальних годин визначено в розділі V Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти затвердженого наказом МОН від 12.01.2016 № 8 (у редакції наказу МОН від 10.02.2021 № 160).

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

З чого починати цивільний захист у закладі освіти

Все частіше об’єктами уражень ворога стає цивільне населення. Убезпечити найвразливішу категорію – наших дітей – від ракетних атак, зберегти їх життя – ось найважливіше завдання педагогів. Що повинен робити кожен учасник освітнього процесу, хто керує цивільним захистом у навчальному закладі і як організувати цей процес – читаймо далі
85419

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46453

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5038