Опубліковано новий випуск подкасту щодо підтримки ментального здоров’я

Вийшов новий епізод подкасту для зміцнення ментального здоров’я «Простими словами»

Підтримка ментального здоров'я

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Для українців і українок вийшов новий епізод подкасту для зміцнення ментального здоров’я «Простими словами». 

У новому випуску Маріель Буке, американська психологиня й керівниця центру психічного здоров’я та досліджень «Розірви коло травми», розповіла прості техніки розслаблення, які допомагають довгостроково покращити психічне здоров’я.

Ознайомитися та прослухати випуск подкасту можна за посиланнями:

За словами фахівчині, у людини не буває поганих чи хороших емоцій, вони лише передають інформацію про те, як ми сприймаємо світ і людей навколо. Емоції можуть показати, що найбільше болить, у яких ситуаціях людина відчуває себе найбільш вразливою та куди треба найперше спрямувати свою увагу.

Проте тривалий стрес, який постійно отримують українці й українки в умовах війни, може сприяти «застряганню» в надмірних емоційних реакціях, які:

  • здатні зруйнувати стосунки людини;
  • заважають людині рухатися обраним життєвим шляхом;
  • виснажують людину ментально та фізично.

Для того, щоб допомогти собі у разі складних емоційних станів, психологиня радить використовувати три прості тілесно орієнтовані техніки:

  • спокійне дихання протягом п’яти хвилин (щонайменше хвилини): повільні вдихи й видихи — ефективний спосіб знизити надмірну емоційну реакцію;
  • розгойдування з боку в бік: коли ми розгойдуємо своє тіло, це стимулює реакцію розслаблення, адже нагадує заколисування;
  • мугикання низьким голосом: глибокий, низький тон допомагає розслабитися та заспокоїтися (не потрібно робити довго, достатньо однієї пісні).

Як зауважила Маріель Буке, такі прості дії перепрограмовують наш мозок, і в довгостроковій перспективі наше тіло запам’ятовує цей стан емоційної безпеки й спокою. Вона також наголосила, що важливою є регулярність кроків самозцілення, а не час виконання.

«Достатньо витратити п’ять хвилин на глибоке дихання чи 60 секунд на розслаблення в перервах між робочими зустрічами, але робити це щодня», — акцентувала фахівчиня.

За інформацією МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10188

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді