Свято наближається: проект для дошкільників

«Різдво!.. Ви чуєте? Лишень від звуків цього чарівного слова у небі починають співати невидимі дзвіночки, і здається, що от-от станеться дещо казкове»

Це слова з книжки «Крамничка тітоньки Мальви» Сашка Дерманського. Як тонко й гарно автор передав оте саме «відчуття свята», чи то пак «передсвяткового настрою». Загалом кожне свято по-своєму загадкове й чарівне. Утім, новорічно-різдвяні дні — особливі як для дітей, так і для дорослих. Адже в цей час диво просто витає в повітрі. Тож пропонуємо в грудневому числі журналу поговорити про свята.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Звісно, найбільше уваги ми приділили Новому року та Різдву, оскільки за вікном зима, а всі ми активно прикрашаємо ялинки, готуємо подарунки, добираємо найтепліші слова для вітальних листівок. Саме про святкові традиції, звичаї й клопоти пропонуємо поговорити з дітьми. А ще радимо розважити дошкільників, а також допомогти їм усвідомити важливість свят і свідомо підійти до створення радісної атмосфери. Також варто звернути увагу дітей на добросердя. Воно, звісно, має бути в дітей завжди, але у свята його слід культивувати з особливою віддачею.

Календарне та перспективне планування містить такі матеріали:

  • дерево цілей
  • ідея, програмовий зміст, очікувані результати реалізації проекту
  • змістове наповнення десяти тематичних днів
  • плани-конспекти інтегрованих занять для кожного дня.

На картках картотеки в підрубриці «Справи дня» — описи ігор, вправ та інших форм роботи з дітьми під час проживання тематичних днів.

Кольорові сторінки дванадцятого числа містять такі матеріали:

  • асоціативна карта «Свято» та завдання для самостійної діяльності
  • майстер-класи із виготовлення ялинок в різних техніках та фігурки Діда Мороза в техніці оригамі
  • ілюстрації для обговорення «Свято».

Часом, коли підготовка до свят затягується, у момент самого святкування ота ейфорія, яка була на початку, раптом кудись зникає. Особливо складно чекати дітям, адже вони не розуміють скільки часу залишилося до цього найбажанішого дня чи ночі. Тому й лунають по кілька разів на день дитячі запитання: «А свято вже завтра? А коли?». Уникнути нудного для дітей очікування допоможуть ігри. Ідеї щодо їх реалізації, а також добірка віршів, які доцільно почитати з дітьми в «книжчиному домі», — на сторінках цього числа журналу.

Докладніше про це, а також описи ігор та вправ логіко-математичного спрямування на картках картотеки, завдання для самостійної діяльності — у журналі «Методична скарбничка вихователя» № 11/2017.

У попередньому номері Музей

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила літніх прогулянок

Улітку дітям хочеться більше часу проводити на свіжому повітрі. Там можна вдосталь побігати, покопирсатися в піску та пограти з однолітками. Щоб у дітей залишалися лише позитивні враження від таких прогулянок, вихователям слід залишатися уважними та дотримуватися правил
6215

Шукаємо ключ до «замкнутої» дитини

Є діти, що граються, голосно сміючись, штовхаючись, поспішають до гурту, а є діти, які усамітнюються, стають мовчазними в компанії однолітків і, схоже, бояться людей. Педагоги мають вміти працювати з такими дітьми та вміти заспокоїти батьків і підказати їм шляхи вирішення ситуації.
1571

Дидактичні ігри для дошкільнят

Якими мають бути дидактичні ігри для дошкільнят, щоб було і цікаво, і корисно. Адже важливо знайти підхід до дітей та зацікавити їх. Ефективні поради шукайте у статті
268792

Техніки коучингу для роботи з педколективом

Виклики часу все більше вимагають нових підходів. Людина, що хоче досягти кар’єрного зросту, повинна бути мобільною, готовою до швидкої зміни та обставин. В Україні в умовах воєнного стану реалізувати ці завдання здається нереальним. Та все ж на допомогу можуть прийти нові техніки. І одна з них – коучинг.
130

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді