Як говорити з батьками про проблеми у вихованні

Що врахувати у вихованні дітей та як розповісти про особливості виховання батькам — у статті

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Кожні мама й тато припускаються помилок у вихованні. Утім, жоден із батьків не визнає цього. Тож якщо хочете розповісти батькам про проблеми у вихованні, уникайте слів «помилка» і «проблема». А тим паче уникайте їх на інформаційних стендах або в онлайн-листуванні. Якщо в заголовку батьки побачать щось на кшталт «10 помилок у вихованні дитини» або «Як уникнути проблем у вихованні дітей», то стовідсотково пройдуть повз публікації. Такі заголовки ще більше цементують батьківські оборонні мури й закривають вам шлях до довірливого спілкування. Тож говоріть про особливості чи правила взаємодії дітей і батьків.

Як поговорити з батьками про виховання

Ще більше пом’якшить батьківське сприймання акцент на вікові дитини. Заголовки на кшталт «Як спілкуватися з майбутнім першокласником» чи «Як налагодити взаємодію з вередливою трирічкою» — не зосереджують увагу на проблемах, які батьки можуть спричинити або вже спричинили у розвитку своєї дитини.
Також можете винести у заголовок рекомендацію, як-от: «Уникайте невизначених оцінок», «Не забороняйте дитині…», «Будьте послідовні у вимогах». Такі заголовки дають батькам змогу сказати: «Невже хтось іще так робить?», «Уже на всіх сайтах прописали, що так не треба робити!», тобто похвалити себе за знання, правильні дії і погляди. Водночас такий заголовок інтригує: «Що ж там такого ще написали?».

Завдання практичного психолога полягає не в тому, щоб батьки визнали, що їхнє виховання проблемне, а в тому, щоб вони зізналися собі: «Ой, як це на мене схоже…» Тому просвітницькі матеріали оф- чи онлайн, окрім опису проблеми, мають містити рекомендації, як її позбутися.

На інформаційних картках, які ми пропонуємо колегам-психологам, описали проблемну ситуацію; вичленили батьківську помилку, а також виокремили короткотривалий ефект, якого вдається досягнути; наслідки, до яких проблема призведе в майбутньому; та спосіб виправити помилку.

Джерело: ОЛЕСЯ РИГЕЛЬ,доцент кафедри практичної психології Дрогобицького державного педагогічного університету
ім. І. Франка, канд. психол. наук, Львівська обл.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді