Проєкти норм та порядку харчування у закладах освіти

Міністерство охорони здоров’я оновило проєкти норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Запропоновані для обговорення оновлені документи проєктів були опубліковані на сайті міністерства.

Термін придатності спливає: що робити з продуктами

«Чинні норми харчування передбачають набір продуктів харчування в кількості, що не відповідає потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії відповідно до рекомендацій ВООЗ (кількість енергії (калорій) значно більше ніж рекомендована), що є фактором ризику розвитку надмірної ваги тіла та ожиріння серед дітей», — повідомляється у пояснювальній записці.

Таким чином, у проєкті норм зазначено:

  • Калорійність сніданку має складати 25%–30% від добової потреби, частка для обіду — 30%–35%. Орієнтовна кількість калорій на сніданок та обід, добова калорійність для різних вікових груп наведені в таблиці 1.
  • М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти.
  • У вегетаріанському харчуванні надходження збалансованого набору амінокислот має забезпечуватись усіма вище перерахованими джерелами за виключенням м’яса.
  • Щонайменше 2/3 від жиру, який споживають учні чи діти, має надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язково необхідне для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема, головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся.
  • Надходження насичених жирів має бути обмежено на рівні не більше 10% від загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.
  • Зменшення споживання насичених жирів, переважно тваринного походження, асоційоване зі зменшенням ризику захворювань системи кровообігу.
  • Раціональною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби в чергуванні страв.
  • Учні та діти повинні регулярно вживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів.
  • Присутність вільного цукру в продуктах і стравах, а також його частка в добовій калорійності не повинні перевищувати 10%.
  • Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торгівельних апаратах та у стравах, які пропонуються учням / дітям в закладах, обмежується на рівні не більше 10 грамів на 100 г/мл. Водночас, кількість доданих цукрів не повинна перевищувати 5 г на 100 г/мл харчових продуктів та страв.
  • Овочі та фрукти в свіжому та переробленому вигляді пропонуються без додавання цукрів.
  • Харчові продукти призначені для продажу в буфетах, торговельних апаратах та страви, які пропонуються учням / дітям у закладах повинні бути без додавання підсолоджувачів.

«Дорожня карта» організації харчування дітей

Організація в закладах трьох, чотирьох або п’ятиразового харчування, розрахунок калорійності окремих прийомів їжі, кількість білків, жирів та вуглеводів проводиться відповідно до таблиці 5.

Окрім того, у проєкті порядку є розділ про формування принципів здорового харчування, основні положення якого:

  • Лінія самообслуговування учнів / дітей має сприяти здоровому вибору в харчуванні, коли близько 75% обраної їжі є продуктами рослинного походження. Овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди доцільно розташовувати на початку лінії самообслуговування.
  • Миття рук водою з милом перед прийманням їжі є обов’язковим способом запобігання поширенню інфекцій серед учнів / дітей.
  • Адміністрація закладів освіти заохочує педагогічних працівників споживати їжу разом з учнями / дітьми, включно із запровадженням спеціальної цінової політики, для посилення сприяння здоровому вибору в харчуванні, через тактовні пояснення з метою заохочення учнів / дітей до вибору та споживання більш корисної їжі, догляду та спілкування з ними безпосередньо під час споживання їжі.
  • Усі страви та перекуси, які пропонуються учням / дітям мають формувати здоровий, повноцінний раціон харчування. Меню їдальні та асортимент буфету щоденно публікується на відведеному для цього стенді, на веб-сайті відповідного закладу (за наявності) або через інші доступні канали.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді