Про «Медичну карту дитини» коротко: непотрібна

Набрав чинності наказ МОЗ України, яким скасовано неактуальні форми первинної облікової документації. Серед них — Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів). Чому скасували і як буде далі?

Перелік форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що втрачають чинність, наведено в додатку до наказу МОЗ України «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» від 26.01.2018 № 157 (набрав чинності 13.03.2018).

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Форма № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)» втратила чинність (згідно з пунктом 2 Переліку). Відтепер батьки при прийомі їхньої дитини до ЗДО мають надати інші форми медичних довідок .

Форма № 026/о та Інструкція щодо її заповнення затверджена наказом МОЗ України «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я, які надають амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу населенню, незалежно від підпорядкування та форми власності» від 29.05.2013 № 435.

Чому скасували Медичну карту дитини

Медики щороку заповнювали бл. 1 млн медкарток дитини для прийняття у заклади дошкільної та загальної середньої освіти.

Документ на 8 сторінок заповнювали від руки і зберігали у закладах освіти. Одначе така практика зберігання персональних медичних даних суперечить законодавству, оскільки заклади освіти не мають ліцензії на медичну практику.

Усі дані про дитину мають зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію.

Зауважте!

З 13.03.2018 для вступу до закладу дошкільної чи загальної середньої освіти Медична карта дитини непотрібна

Форма № 026/о недійсна, тож батьки не зобов’язані надавати цей документ у заклад освіти

Медична карта дитини (форма № 026/о)

Це довідка, що:

  • заповнювали на кожну дитину, яка перебувала в закладі освіти
  • характеризувала стан здоров’я та лікувально-профілактичні заходи, що проводили у період перебування дитини в закладі.

За Інструкцією щодо заповнення форми первинної облікової документації № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»

Яку роль відігравала Медична карта дитини у дошкільній освіті

Примірне положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затв. наказом МОЗ України «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні» від 29.11.2002 № 434 визначає перелік медичної документації для зарахування дітей до дошкільних закладів:

  • форма № 026/о з висновками про стан здоров’я дитини і рекомендаціями щодо подальшого спостереження за дитиною, про профілактичні щеплення (ф. № 063/о)
  • дані лабораторних досліджень.

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, який МОЗ затвердило наказом від 24.03.2016 № 234, наразі визначає таке:

  • перед зарахуванням дитини до дошкільного навчального закладу у закладі охорони здоров’я за місцем спостереження дитини повинні бути проведені заходи з її підготовки до перебування в організованому дитячому колективі, а саме:

– проведення оцінки стану фізичного та психічного розвитку

– медичне обстеження спеціалістами, визначеними у формі первинної облікової документації № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)», та за показаннями іншими спеціалістами. За необхідності — санація ротової порожнини та носоглотки, корекція порушення зору, оздоровчі, диспансерні та інші необхідні заходи (п. 2 розділу ХІ)

  • при прийманні дитини до дошкільного навчального закладу обов’язково подається медична довідка про стан здоров’я дитини, яка заповнюється лікарем центру первинної медико-санітарної допомоги на кожну дитину у присутності батьків за формою № 026/о з висновком лікаря про те, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад (п. 2 розділу ХІ).

Що буде далі з медичним оглядом дітей

У порядку огляду дітей для прийому до закладів освіти відбудуться зміни. МОЗ планує:

  • привести склад скринінгів для дітей до науково обґрунтованого рівня та традиційного для цивілізованих країн обсягу
  • відкрити можливості проводити огляд сімейним лікарем або педіатром із залученням спеціалістів за умови реальної необхідності
  • уніфікувати форми амбулаторних карт та узгодити з процесами комп’ютеризації.

Зрештою, залишать один вид амбулаторної карти, що враховуватиме особливості надання медичної допомоги дорослим та дітям.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді