Санітарний регламент для дошкільних закладів: нові вимоги

Однією з переваг Санітарного регламенту є те, що він передбачає умови, що сприятимуть створенню дитячих садків, зокрема й у житлових та нежитлових приміщеннях

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів затверджено МОЗ України від 24.03.2016 № 234.

САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ

Санітарний регламент замінив Державні санітарні норми та правила «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», затв. наказом МОЗ від 01.08.2013 № 678.

На що звернути увагу, щоб не порушити вимог Санітарного регламенту

Санітарний регламент — нові санітарні правила та норми

Однією з переваг Санітарного регламенту є те, що він передбачає умови, що сприятимуть створенню дитячих садків, у тому числі у житлових та нежитлових приміщеннях. Старі ДержСанПіН вимагали, щоб дошкільні заклади знаходилися в окремій будівлі з відповідною площею та наповненням дітей. Відтепер створювати малі дошкільні заклади можна навіть на перших поверхах житлових будинків.

Так, за відсутності харчоблоку у дошкільному закладі дозволено постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів за умов:

  • впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)
  • дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Також, за відсутності власної пральні, прання білизни може здійснюватись іншими пральнями, за винятком пралень, що обслуговують інфекційні заклади охорони здоров'я, об'єкти хімічної та іншої небезпечної промисловості.

Як облаштувати пральню, щоб і чистоту забезпечити, і норм охорони праці не порушити

Санітарні вимоги до приміщень та території

Ще одна перевага документа — відсутність дрібної регламентації (наприклад, висота бортиків пісочниці або діаметр стійок огородження ліжок, дитячого манежу тощо).

Також знято заборону щодо використання для дітей двоярусних ліжок.

При цьому варто наголосити, що чітко визначені вимоги до:

Так, територія підлягає прибиранню 2 рази на день, у тому числі вранці за 1-2 години до приходу дітей, та у разі забруднення (за умови відсутності дітей на ігрових майданчиках). Влітку прибирання необхідно супроводжувати поливом зі шланга (2 рази на день) і миттям підлоги тіньових навісів. Восени проводиться очищення території від листя, сухої трави, взимку — від снігу та криги.

У дошкільному навчальному закладі спалювання сміття і листя заборонено.

Взимку і навесні, за відсутності дітей, з даху будівлі необхідно збивати бурульки та у разі очевидної небезпеки зсуву згрібати сніг. У разі неможливості термінової ліквідації загрози небезпечні місця огороджуються та вживаються заходи щодо недопущення до них дітей.

Пісочниці на групових майданчиках повинні бути огороджені бортиками. На ніч пісочниці необхідно закривати. Заміна піску проводиться не рідше одного разу на рік. Щоденно перед грою пісок перемішується і злегка зволожується, перекопується. У міру забруднення пісок замінюється на чистий. У теплу пору року, з квітня по жовтень, 2 рази впродовж всього періоду засновник (власник) організовує лабораторні дослідження піску на наявність яєць гельмінтів.

Перелік рослин, які слід ліквідувати на території ЗДО

Організація життєдіяльності дітей за Санітарним регламентом

У документі визначено, що питання про вiдвiдування дошкiльного закладу дiтьми, батьки яких вiдмовляються вiд щеплень, вирiшується лiкарсько-консультативною комiсiєю при закладi охорони здоров’я.

⇒ Документи для прийому дитини до ЗДО

Також у розділі «Вимоги до розпорядку дня i навчання, органiзацiї життєдiяльностi, рухової активностi дiтей» зазначено:

«Ранкове приймання дитини до дошкiльного навчального закладу щодня повинен проводити вихователь групи. Здiйснюється обов’язкове опитування батькiв або осiб, якi їх замiнюють, стосовно стану здоров’я дитини та вiзуально визначається стан здоров’я (шкiрнi покрови, нежить тощо). За потреби проводиться термометрiя та огляд зiва. Вихованцям груп з цiлодобовим перебуванням i дiтям карантинних груп проводяться термометрiя та огляд зiва. До використання чистi шпателi та термометри повиннi зберiгатись у чистому сухому промаркованому посудi («чистi термометри», «чистi шпателi»). Пiсля використання їх збирають у посуд з маркуванням «для дезiнфекцiї термометрiв», «для обробки шпателiв».

Зауважте!

Дiтей з ознаками iнфекцiйного захворювання до дошкiльного закладу не приймають. Пiсля перенесеного iнфекцiйного захворювання приймання дозволяється за наявностi медичної довiдки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває пiд медичним наглядом

У довiдцi лiкар-педiатр або лiкар загальної практики — сiмейний лiкар, вказує рекомендацiї щодо iндивiдуальних особливостей режиму дитини-реконвалесцента на першi 10–14 днiв

Після тимчасової відсутності дітей приймають до дошкільного закладу без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання

⇒ 4 додатки до Санітарного регламенту для ДНЗ ⇐



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді