Як убезпечити заклад освіти при роботі з використанням генераторів

Як убезпечити заклад освіти від помилок, які дозвільні документи мають бути наявні при введені в експлуатацію генератора – читаємо далі

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

Готуємо документацію

Перш, ніж почати експлуатувати пристрій, керівник закладу освіти разом з фахівцем з охорони праці та безпеки життєдіяльності мають узгодити і підготувати потрібну документацію. А це:

  1. Наказ про призначення відповідального  за належне утримування технічного стану генератора, його безпечну експлуатацію і технічне обслуговування. Це може бути працівник, якому виповнилось 18 років і який відповідає у закладі за експлуатацію енергогосподарства або за експлуатацію виробничого обладнання. А також:
  • у якого наявні  результати медогляду у відповідних фахівців;
  • який отримав вступний, первинний (повторний) інструктаж з питань охорони  праці на робочому місці, з експлуатації та обслуговування генератора;
  • пройшов протипожежний інструктаж на робочому місці та вміє користуватися первинними засобами пожежогасіння;
  • пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці;
  • стажувався протягом 2—15 змін під керівництвом досвідченого кваліфікованого працівника;
  • має групу з електробезпеки не нижче ніж ІІІ;
  • має навички у  наданні першої домедичної допомоги потерпілим від електричного струму та при інших нещасних випадках.

У разі порушень правил техніки безпеки саме він несе дисциплінарну, адміністративну, матеріальну та кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

  1. Наказ про введення генератора в експлуатацію.
  2. Розділ в Інструкції з електробезпеки закладу освіти про правила експлуатації генератора, заправки його пальним і заходи безпеки.
  3. Журнал технічного обслуговування генератора. У ньому працівник, відповідальний за роботу з генератором, зазначатиме режим роботи: дату, час ввімкнення й вимкнення, заправку, огляд тощо.
НАТАЛІЯ ДУБРОВА Генератор — це аварійне джерело живлення, яке використовують у разі критичної необхідності відповідно до дозвільних документів, адже небезпека їх експлуатації та екологічна небезпека є дуже високими.
Як організувати безпечну роботу генератора, подбати про пожежну безпеку та які вимоги до працівників, які працюватимуть з ним.

Інструкція  про правила експлуатації генератора

Для безпечної роботи бензинового генератора розроблена інструкція  відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 №9; Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 №15; і з урахуванням вимог Правил охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, затверджених наказом Міненерговугілля від 19.12.2013 № 966 та Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 № 4.

Рятувальники сформували чіткі поради та інструкції, яким потрібно неухильно слідувати, аби використання генераторів як джерела резервного, а почасти тепер і основного електропостачання, було безпечним, ефективним та надійним.

  1. Купувати лише сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.
  2. Розміщення пристрою

Переміщувати генератор повинні дві особи.

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) – мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Не можна встановлювати генератор у малогабаритних закритих приміщеннях без належної вентиляції.

Біля місця експлуатації генератора має бути поряд у легкодоступному місці вуглекислотні та порошкові вогнегасники та    попереджувальні плакати з техніки безпеки.

Важливо, щоб підходи до робочого місця не були захаращені.

У приміщеннях закладу освіти мають бути встановлені детектори чадного газу.

Забороняється розміщувати  генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей.

Підключення пристрою

Під час підключення генератора до споживачів необхідно дотримуватися  відповідної інструкції. Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність цієї моделі генератора й перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху). У процесі варто використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів має бути заземлюючий контакт.

Перед увімкненням генератора потрібно ретельно перевірити стан електричної проводки. Вона не повинна мати пошкоджень або дефектів, на контактах не повинно бути слідів корозії. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно.

  1. Експлуатація

Перед пуском генератора перевірте стан електропроводки та усуньте пошкодження.  Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора слід заземлити.

Уникайте контакту силових контурів генератора з водою й іншими предметами. Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Він має бути сухим. Інакше дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом;

Варто уникати контакту з елементами генератора, що обертаються.

На апаратурі використовується напруга 230 V, що є небезпечною для життя людини. Доступ до електричних компонентів дозволений тільки кваліфікованим фахівцям, які пройшли навчання та перевірку знань з питань електробезпеки. Несанкціоновані роботи в розподільній коробці заборонені.

  1. Зберігання паливно-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах. Найбезпечніше їх зберігати у провітрюваній, окремо розташованій зоні з навісом та обмеженим доступом сторонніх і дітей. Не допускайте проливу палива, щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива, посипте це місце піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Правила техніки безпеки  та обовязки відповідального працівника під час  роботи з генератором

  1. Перед роботою:
  • одягніть спецодяг і спецвзуття (вони повинні бути справними та відповідати зросту й розміру працівника з урахуванням кліматичних і метеорологічних умов. Заборонено працювати в одязі, просоченому пально-мастильними матеріалами);
  • закрийте волосся головним убором, щоб воно не заважало при огляді генератора;
  • щоб уникнути цього впливу шуму при роботі генератора,  користуйтеся спеціальними засобами захисту: берушами, тампонами, заглушками;
  • перевірте наявність необхідного інструменту, вимірювальних приладів;
  • перевірте шляхи доступу до робочого місця. Вони мають бути легко доступними і не захаращеними;
  • перед тим, як увімкнути пристрій в мережу, переконайтеся у справності електричного шнура, вилки та розетки, комутаційних пристроїв, сигналізації та блокувань, освітлювальних приладів та електропроводки;
  • якщо протягом першої хвилини роботи двигуна манометр не покаже тиску мастила 2-3 атм., негайно зупиніть двигун і перевірте систему змащення;
  • у разі виявлення несправності генератора сповістіть керівника закладу та не приступайте до роботи, поки не усунуть виявлені порушення;
  • не допускайте тривалого контакту пального та інших рідин генератора зі шкірою. У разі потрапляння рідин на шкіру це місце слід промити водою, а якщо бензин або мастило потрапили на одяг його слід ретельно випрати.
  1. Під час роботи:
  • при огляді електрогенератора  користуйтесь  переносним електричним світильником напругою 42 В;
  • заправляйте двигун паливом лише під час його зупинки тільки в добре освітленому місці, в умовах хорошої вентиляції. Не допускайте появи відкритого полум’я або іскор. Перед заправкою треба дати генератору охолонути, адже паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути;
  • під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть і знеструмте його.

3. Після роботи:

  • заглушіть двигун поворотом важеля вентиля подачі палива
  • вимкніть розподільні рубильники споживачів, а потім головний рубильник споживачів;
  • звільніьи паливний бак від залишків бензину. Бензин зливати в справну герметичну ємність;
  • змастіть частини агрегатів генератора;
  • очистіть і обітріть агрегати електрогенератора вологою ганчіркою, а розподільні щити й прилади — чистою і сухою;
  •  перевірте рівень мастила в картері двигуна;

За тривалої зупинки двигуна в зимових умовах необхідно також злити воду й мастило із системи та баків, залишивши відкритими крани на радіаторі й двигуні.

  • зніміть спецодяг і ЗІЗ, очистіть їх від бруду та віднесіть у відведене для зберігання місце, переодягнутися
  • обличчя, руки ретельно помийте з милом або прийміть душ. Мити руки нафтопродуктами заборонено
  • Про всі несправності та дефекти, помічені під час роботи повідомте особу, відповідальну за електрогосподарство, або керівника закладу .

Дії під час загорання генератора

У разі загорання генератора відповідальний працівник зобов’язаний:

- негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101 і назвати місцезнаходження об’єкта, вказати місце виникнення загорання, обстановку на пожежі, наявність людей, назвати своє прізвище; повідомити керівника закладу чи когось з адміністрації, які  організують евакуацію людей із приміщення у разі виникнення небезпеки;

 - знеструмити електрогенератор;

- вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. Краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на його етикетці. В інших  ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими слід накрити генератор);

- у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби;

організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Забороняється:

  • вносити зміни в конструкцію генератора;
  • палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
  • відкривати кришку баку при працюючому генераторі;
  • заправку генератора при працюючому або не охолодженому двигуні;
  • об’єднувати генератори у ланцюг;
  • перебування поруч з генератором стороннім особам  або тваринам;
  • змішувати різні види мастила та палива;
  • перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

 

За матеріалами статті журналу Практика управління закладом освіти



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді