«Тривожна валіза» в закладах освіти: хто збирає і що повинна містити

Заклади освіти розпочнуть роботу залежно від безпекової ситуації в регіоні. Але небезпека поруч, і в будь-який момент кожен учасник освітнього процесу повинен бути готовий до евакуації. Кому і що брати з собою – пригадуємо у статті

Що таке «тривожна  валіза»

Багато країн, які знаходяться поруч з агресивними сусідами (до прикладу, Ізраїль), або ті, які пережили агресію, чи ті, на частині території яких ведуться бойові дії, виробили чималий досвід, як в екстремальних умовах здійснити швидку евакуацію. У Японії, наприклад, громадянська безпека є частиною виховання. Прийоми цивільного захисту японці відпрацьовують з малих років, і тренування йдуть постійно.

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

Україна здобуває цей досвід ціною надважких втрат. Проте українці мобільні, а життя вчить вчитися не лише на власних помилках. І якщо багато з нас до початку російської агресії ставився скептично до тренувань з цивільного захисту населення, то сьогодні більшість чітко усвідомлює небезпеку. Отож ще раз нагадаємо, що потрібно зробити, щоб, у разі необхідності, ми змогли швидко відповідно прореагувати на сигнал тривоги.

Перш за все у кожній сім’ї, у кожному навчальному закладі та і на підприємствах під рукою мають бути готові спаковані речі першої необхідності, які дозволять миттєво покинути місце небезпеки. Мова йде про так звану «тривожну валізку».  Що ж це таке?

«Тривожна валіза»це узагальнена назва базового набору речей, які можуть знадобитися у будь-якій екстреній ситуації, зокрема, війни.

У довіднику «У разі надзвичайної ситуації або війни» від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки,  зазначено, що її потрібно тримати напоготові, щоб скоротити час на збори у разі небезпеки.  Це має бути місткий і зручний багаж, який легко переносити, легко вписуватиметься у транспорт, наповнений людьми. Найбільше для цього підійде рюкзак. Уявіть собі, що доведеться бігти або ж долати пішки значну відстань до місця укриття вашій дитині. Саме ця річ буде найбільш зручною. Її повинна мати кожна родина, по можливості, для кожного члена сім’ї. Укладати у ній  речі слід так, щоб можна було легко знайти те, що вам потрібно. І звичайно, рюкзак повинен бути якісним.

Головна умова, яку потрібно запам’ятати батькам і педагогам: використання   і пакування тривожного рюкзака лише   за призначенням.  Тобто, уникайте всіх зайвих дрібничок, які можуть додати йому зайвої ваги або ж спричинити незручність.

Тривожний рюкзак повинен мати кожен учень, що відвідує освітній заклад. Ця вимога не узаконена, проте є рекомендації від ЮНІСЕФ та Нацполіції для батьків. Також в окремих країнах евакуаційний рюкзак зобов’язано мати в кожному класі  для учнівського колективу і для адміністрації. У класі за його вміст відповідає класний керівник, у закладі  - адміністрація. Використовувати його  за необхідністю повинен власник ( якщо це учнівський), класний керівник або вчитель, що веде урок, під час якого виникла необхідність евакуюватися (рюкзак класу), а «рюкзак закладу», за погодженням, хтось із членів адміністрації). В українському законодавстві  такої вимоги немає. Проте є рекомендації МОН.

Мінімальний набір евакуаційних рюкзаків повинен містити п’ять груп речей:

  • документи;
  • речі першої необхідності;
  • продукти харчування;
  • аптечку;
  • одяг.

Розглянемо вміст рюкзаків кожного типу – учнівського, «класного», для закладу.

⇒ Як надавати домедичну допомогу при мінно-вибухових пораненнях

«Тривожний» рюкзак школяра

Забезпечити дитину евакуаційним рюкзаком доведеться батькам. Він не є дорогим, але може стати критично важливим у надзвичайній ситуації. Ще раз нагадуємо: ця справа добровільна. Існують лише загальні рекомендації про його наповнення. Немає точного переліку, на кшталт – тривожний рюкзак список. Проте кожен заклад, враховуючи свої можливості і специфіку, може підготувати власні поради або ж скоригувати  дані. 

Документи. Це може бути:

  • копія свідоцтва про народження або ж записка з даними прізвища ім’я по батькові учня, дати народження, прізвища ім’я по батькові батьків,
  • адреса проживання,
  • контакти, за якими можна зв’язатися з батьками,
  • за бажанням, фото членів родини.

Можна додати групу крові. Якщо дитина чимось хворіє, не завадить вказати і це, та  що потрібно зробити для покращення її стану.

Найкраще ці папери заламінувати, щоб у разі негоди вони не розкисли. Якщо це не підходить, помістіть їх у файл і подбайте, про вологонепроникненість.

Подбайте, щоб у дитини були номери екстренних служб на випадок, коли вона з якихось причин залишиться наодинці. Їх можна теж заламінувати і навіть приклеїти двостороннім скотчем до кишеньки рюкзака.

Телефони рятувальних та аварійних служб

112 – єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги. Зателефонувавши за цим номером, диспетчер викличе бригаду потрібної служби.

101 – Пожежна допомога

102 – Поліція

103 – Швидка медична допомога

104 – Аварійна служба газової мережі

Ці ж відомості скопіюйте і покладіть учню в кишеню. Діти можуть у стані стресу забути або загубити рюкзак. Тому це зайвий раз стане в нагоді.

Поясність учню, як цим всім скористатися. Документи укласти потрібно так, щоб їх легко можна було дістати.

Речі першої необхідності

  1. Забезпечте дитину зв’язком: телефон та зарядний пристрій
  2. Ліхтарик із запасними батарейками
  3. Найпростіший  сигнальний засіб. Це може бути звичайний свисток.
  4. Блокнот та ручка, олівець
  5. Можна покласти невеличку улюблену іграшку, яка допоможе знизити рівень стресу
  6. Сухі та вологі серветки
  7. Туалетний папір
  8. Для дівчаток-підлітків засоби особистої гігієни

Аптечка для учня може містити

Лейкопластир

Активоване вугілля

Бактерицидний пластир.

Перекис водню

Ліки, які він приймає на постійній основі.

Важливо! Щодо аптечки, то її вміст має враховувати ступінь обізнаності дитини і її самодисципліни. Якщо це учень середнього або старшого шкільного віку, аптечку можна розширити за рахунок антисептичних  і інших  засобів. Якщо ж це молодший школяр, то можна покласти лише лейкопластир. Хто, як не батьки, найкраще знають свою дитину і її ставлення до порад.

Проговоріть з дитиною  кожне призначення, а ще краще складіть інструкцію, що і у яких випадках використовувати. Порадьтеся із педагогами, узгодьте це питання. Складання аптечки під особистою відповідальністю батьків.

Як і документи, аптечка має бути в зоні безпосереднього доступу.

Продукти харчування

Вода 1-2 пляшки

Печиво, галети, поживні батончики

Сухофрукти. Горіхи

Шоколад темний

Одяг

Змінна спідня білизна

Теплі шкарпетки

Светр, шапка

Дощовик

Батьки школярів, які відвідуватимуть очні заняття у навчальних закладах, мають розповісти дітям, як проходитиме евакуація під час сирен та вивчити головні правила безпеки, а також  підтримувати тісний контакт зі вчителями, узгоджуючи дії.

Як спакувати евакуаційний рюкзак

Найважче складайте на дно рюкзака. Зверніть увагу: речі з гострими кутами не повинні торкатись спини. У вільні місця кладіть одяг. Ті речі, які знадобляться насамперед, кладіть у зовнішні кишені рюкзака; те, що можна розчавити — нагору. Добре, якщо ви матимете доступ до речей не лише згори, а й знизу. На рюкзак слід одягнути чохол-дощовик (raincover) — його можна замінити сміттєвим пакетом, однак це не дуже надійний варіант.

Спакувавши все необхідне, дайте дитині одягнути рюкзак та пройтися з ним. Запитайте про її відчуття. Якщо він заважкий, обов’язково оптимізуйте його вміст: важливо донести його до укриття без проблем. Ще раз перевірте, чи вона знає призначення кожної речі і де її шукати. Проговоріть з дитиною її дії в школі після отримання сигналу тривоги. Про правила безпеки дітям під час війни повинні розповідати не тільки педагоги, а й батьки. Перш за все, батькам треба поспілкуватися з вчителем і дізнатися про план евакуації в школі. Педагоги також будуть проводити бесіди, тому важливо, щоб інформація збігалася, а настанови не суперечили одна одній.

Що покласти в тривожний рюкзак класу

Такі рюкзаки мають бути підготовлені заздалегідь  і висіти на видноті завжди в одному і тому самому місці, щоб діти могли чітко бачити. Добре б було, якби для кожного класу чи паралелі рюкзаки мали своє конкретне забарвлення, що дало б змогу учням краще орієнтуватися «на своїх». Так чи інакше, але ці валізи мають бути яскравими і впадати в око. Отже, в них мають бути:

Документи:

  • список учнів класу з відміткою про відвідування. Це дасть змогу після прибуття на місце евакуації перевірити, чи ніхто не загубився
  • контакти, за якими можна зв’язатися з батьками
  • план евакуації

Речі першої необхідності:

відривний блокнот бажано у твердій палітурці, ручка, простий олівець, 2-3 маркери;

ліхтарик, сірники (краще туристичні), запальничка;

радіоприймач із запасними батарейками; рація

свисток

термоковдри

туалетний папір, вологі серветки

ножиці,

паперові стаканчики на увесь клас

шнур синтетичний до 20 м.

упаковка сміттєвих пакетів;

скотч

Аптечка

сухий і медичний спирт, дві пари гумових рукавичок;

клапан з плівкою для проведення штучного дихання, засоби для зупинки кровотечі (турнікет, кровоспинний бинт з гемостатичним засобом);

марлеві серветки різних розмірів і нестерильні марлеві бинти, еластичні бинти з можливістю фіксації, пластирі різних розмірів, атравматичні ножиці для розрізання одягу на потерпілому та великий шматок тканини, якою можна зафіксувати кінцівку;

антисептичні засоби (засіб для дезінфекції рук, спиртові серветки);

знеболювальні засоби (НПВП): кетанов, дексалгін, анальгін...;

маски на весь клас;

дезінфектор, спиртові серветки;

лейкопластирі різних розмірів;

заспокійливі та протиалергічні препарати

Продукти харчування:

вода;

енергетичні батончики на весь клас

галети

«Тривожна валіза» адміністрації освітнього закладу

Має містити:

  • довідник з управління в надзвичайній ситуації у закладі освіти
  • карту закладу освіти, план поверхів
  • план евакуації та план зв’язку (за наявності)
  • список працівників закладу освіти з контактами
  • розклад занять
  • важливі номери телефонів
  • ручки та блокноти, маркери
  • ключі
  • мегафон
  • потужний ліхтар
  • радіоприймач із запасними батарейками, рацію
  • аптечку першої допомоги.

Важливо заздалегідь узгодити з педагогічним колективом та батьками, як повертати дітей  у ситуації невизначеності (призначити місце, де відбуватиметься зустріч, відправляти дітей додому самостійно чи передавати у руки батькам тощо). А також підготувати чіткі інструкції щодо поведінки  під час евакуації, в бомбосховищі тощо.

Поговоріть про особисту відповідальність під час евакуації. Поясніть, що вчителі обов’язково супроводжуватимуть клас, але дитині так само важливо дотримуватися правил та прямувати з усіма до укриття.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді